Skip to content

Moderni digitaalinen taide rantautuu pian Pasaatiin

Elokuun lopussa kauppakeskus Pasaatin 1. kerrokseen avautuu galleria, jossa nähdään upeita digitaalisia teoksia kymenlaaksolaisilta luovan alan toimijoilta. Gallerian näyttelyiden teoksissa on hyödynnetty taitavasti mm. liikkeenkaappaustekniikkaa ja 3D-mallinnusta, ja ne sopivat niin teknologiasta kuin taiteesta kiinnostuneille.

Gallerian taustalla on tahtotila tuoda digitaalista taidetta osaksi kaupallista tilaa ja ympäristöä, jossa siihen ei olla perinteisesti totuttu törmäämään. Samalla selvitetään audiovisuaalisen sisällön tila- ja laitetarpeita Kotkaan pysyvämpää galleriatoimintaa ajatellen.

Gallerian toteuttavat korkeanteknologian yritys Innocode Oy, mm. audiovisuaalista esitys- ja kokoustekniikkaa tarjoava FutureFox ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Kokemusten talo -hanke yhteistyössä kauppakeskus Pasaatin kanssa. Kokemusten talo on koordinoinut ja luonut gallerian sisältöjä ja Innocode on vastannut tilan tekniikasta yhdessä FutureFoxin kanssa. Kauppakeskus Pasaati tarjoaa näyttelylle tilat Kotkansaaren keskeisimmältä kauppapaikalta.

Teoksissa todellisuus ja fantasia kulkevat käsi kädessä

Pasaatiin tulevassa galleriassa nähdään monia upeita luomuksia, joissa todellisuus ja digimaailma yhdistyvät liikkuvan kuvan taideteoksiksi. Kaikki teokset ovat kymenlaaksolaisten luovien toimijoiden toteuttamia. Näyttely on veikeä tilaisuus tehdä irtiotto ostosten tai arjen menojen keskellä helposti saavutettavassa paikassa.

Uuden gallerian teema lähtee avautuessaan liikkeelle karnevaaleista, ja teokset ovat alkuun myös tämän teeman mukaisia. Syksyn mittaan galleriassa järjestetään näyttelyitä muuttuvilla teemoilla, joten paikalla kannattaa vierailla useammin kuin kerran.

Ensimmäisen näyttelyn aikaan galleriassa voi nähdä esimerkiksi taikuri-jonglööri Janne Mustosen jonglööraavan digitaalisesti toteutetuilla saippuakuplilla ja tanssitaiteilija Heli Kärjen esiintyvän virtuaalisesti luodussa esiintymisasussa. Teoksissa on hyödynnetty liikkeenkaappaus-tekniikkaa ja 3D-mallinnusta, joiden avulla Kokemusten talon digitaalisen taiteen asiantuntija Carine Fabritius ja taiteilija Mikko Lappi sekä pelisuunnittelija Tatu Heinämäki ovat luoneet teokset.

Kouvolalaisen taiteilijan Matti Pietari Järvisen värikäs 2D-animaatio Tricky Mind rakentuu näyttelytilan seinälle osa kerrallaan. Animaation editointi on Mikko Lapin käsialaa. Näyttelyvieraat toivottaa tervetulleeksi animoitu sudenkorento. Sudenkorennon on suunnitellut ja kuvittanut kotkalainen taiteilija Minja Valkonen, ja sen on animoinut Lassi Niemi.

Näyttelyssä on nähtävillä myös upea karnevaaliaiheinen, interaktiivinen videoteos Lumotut hetket. Teos on Kokemusten talossa yhteistyönä syntynyt liikkuvan kuvan kollaasi. Teos muodostuu yksittäisistä tekoälyllä generoiduista kuvista, jotka ovat herätetty liikkeeseen uusimmilla tekoälytyökaluilla.

Gallerian aukioloajat

Galleria sijaitsee Pasaatin 1. kerroksessa Marimekon liikkeen vieressä. Tila on avoinna 25.8.–30.9.2023 ma–pe klo 10–19, la klo 10–16 ja su klo 12–16. Näyttelyyn on vapaa pääsy.

 

Lisätietoja antaa

Sari Puhilas
Kauppakeskus Pasaati, kauppakeskuspäällikkö
sari.puhilas@cbre.com
p. 050 326 7744

Mikko Kortelainen
Innocode Oy
mikko@innocode.fi
p. 0400 806724

Tiina Savallampi
Lisätietoja Kokemusten talo –hanke, projektipäällikkö
tiina.savallampi@xamk.fi
p. 044 702 8960

Kuva: Midjourney-tekoälyn avulla luotu kuva.