Skip to content

Kokemusten talon loppuseminaaria juhlittiin Designmuseolla

Kokemusten talo hanke alkaa hiljalleen olla loppusuoralla. Esittelimme hankkeen tuloksia ja tuotoksia keskiviikkona 31.5.2023 Designmuseolla loppuseminaarin merkeissä. 

Tilaisuuden avasi hankkeen vastuuvalmistelija yliopettaja Kaisa Airo Laurea-ammattikorkeakoulusta. Ensimmäisenä puheenvuoron sai hankkeen ohjausryhmän puheenjohtaja, Raklin toimitilajohtaja Mikko Östring. Puheenvuorossaan Östring kehui hankkeessa saavutettuja tuloksia ja kertoi yhteistyön hankkeen ja ohjausryhmän välillä sujuneen hyvin. Saman ajatuksen jakoi myös rahoittajan edustaja, erityisasiantuntija Antti Taronen Uudenmaan liitosta omassa puheenvuorossaan. Taronen mainitsi hankkeen saavuttaneen tuloksia todella hyvin, vaikka se ei aina ole itsestään selvää tämän mittaluokan hankkeissa.

Toimitilajohtaja Mikko Östring pitämässä puheenvuoroaan. Taustalla oikealla hankkeen vastuuvalmistelija Kaisa Airo.
Puheenvuorossa Uudenmaan liiton erityisasiantuntija Antti Taronen.

Kokemusten talossa olemme tutkineet ja testanneet virtuaalisuuden hyödyntämistä niin MaRaTa-alalla kuin esittävän taiteen kentällä. Koska hankkeen päätarkoituksena oli luoda jotakin uutta ja innovatiivista, halusimme myös loppuseminaarin esitysmuodon olevan muuta kuin perinteiset kalvosulkeiset. Niinpä hankkeen tuloksia päätettiin esittää loppuseminaarissa kolmelle seinälle heijastetun videoesityksen muodossa. 

Esitys-osuudessa pääsimme kokemaan pelitaiteilija Juraj Kypön ja muusikko Juan-Pablo Manríquezin musiikkiesityksestä virtuaalilavasteilla. Lisäksi Xamkin tiimi kertoi Merikeskus Vellamossa parhaillaan käynnissä olevaan Pako Pompejista -näyttelyyn tuotettujen kasvofiltterin ja Jäljet tuhkassa teosten syntyprosessista. Lopuksi tutustuimme Rakkaussimulaatio EVEn esityksen muodossa, miten Metahuman toimii. Tiimissä EVEn taiteellinen johtaja Eero Tiainen, 3D artisti Michael Hudson sekä näyttelijä Johanna Ruonala. 

Juan-Pablo Manríquez soittamassa musiikkiesitystä. Virtuaalilavasteiden toteutus: Juraj Kyppö.
Vasemmalta: Xamkin osatoteutuksen projektipäällikkö Tiina Savallampi, projektityöntekijä Mikko Lappi ja asiantuntija Carine Fabritius.
Rakkaussimulaatio EVE. Edessä näyttelijä Johanna Ruonala.

Tilaisuuden päätteeksi Haaga-Helian yliopettaja Vesa Heikkinen yhdessä muun kirjoittajatiimin kanssa esitteli hankkeessa syntyneen muhkean teoksen Ajan ja paikan mosaiikkeja: Esseitä aikalaisille ja kotimaan matkailijoille. Lisäksi osallistujilla oli mahdollisuus kokeilla Metahumania, Turun tiimin kehittämää VR-roolikaraokea sekä Xamkin Pako Pompejista -näyttelyyn tuotettua kasvofiltteriä. 

Kokemusten talo siirtyy hiljalleen kesälaitumille, mutta osa tiimistä jatkaa vielä viimeisten testailujen ja hankkeen lopputuotoksen parissa. Elokuussa julkaisemme nettisivuillamme hankkeen tuotokset kokoavan Kokemusten talo ohjepakan. Hankkeen virallinen päätöspäivä on 31.8.2023.