Skip to content

Kokemusten talo vieraili Artomen tehtaalla

Kokemusten talo pääsi tutustumaan Artomen kalusteiden valmistuksen saloihin Artomen tehtaalla Vierumäellä, Heinolassa.

Artome on yksi Kokemusten talo hankkeen yhteistyökumppaneista, jonka kanssa olemme tehneet tiivistä yhteistyötä viimeisen vuoden aikana. Artome on heinolalainen, joka valmistaa älykalusteita liikuteltavan kuvan ja äänen mahdollistamiseksi. 

Ajatus älykalusteesta syntyi vuonna 2013, kun Artomen perustaja Toni Parikka sai mielenkiintoisen toimeksiannon. Asiakas toivoi audiojärjestelmää, joka olisi sisäänrakennettu osaksi huonekalua ja siten huomaamaton. Syntyi Artomen ensimmäinen älykaluste Artome Cinema. 

Vuonna 2012 erään kouluhankkeen tiimoilta syntyi ajatus, mitä jos projektorit olisikin helposti siirrettävissä paikasta toiseen, liikuteltavia? AV-järjestelmien kaapeloinnit ja asennukset tehtäisiin jo tehtaalla ja paikan päälle tuotaisiin valmis älykaluste, joka vaatisi vain sähköverkkoon kytkennän. Vuonna 2018 idean pohjalta syntyi ensimmäinen versio liikuteltavasta esitysratkaisusta, Artome Movea.

Artomen kehityksen aikajana.

Nyt, vuonna 2023, Artomen matka on kehittynyt kahden miehen yrityksestä liki 30 päiseksi liikuteltavien audiovisuaalisten kalusteiden edelläkävijäksi. Tuoteperheestä löytyvät pienempiin tiloihin soveltuva Artome M10 sekä “isoveli” X20, jonka valoteho ja tarkkuus riittävät jopa 300 tuuman kuvakoon heijastamiseen.

Tehdaskierros konkretisoi Artomen vahvuuden

Artome ei ole pelkästään projektori ja kaiuttimet pakattuna näppärään pakettiin, se on käsityötä. Jokainen osa on suunniteltu tarkkaan kaapeleita ja piirilevyjä myöten. Älykalusteet kootaan alusta loppuun heinolalaisessa tehtaassa. Rungot tulevat suomalaiselta valmistajalta, ja tuotteen kotimaisuusaste on muutenkin korkealla. Tehdasvierailu konkretisoi Artomen vahvuuden. Kalusteen sisälle rakentuu eheä audio-visuaalinen kokonaisuus, jossa jokainen osa on suunniteltu tarkkaan. Mikäli laitteessa ilmenee ongelmia, voidaan sen syytä tutkia omalla tehtaalla. Toimintamalli hyödyttää myös asiakasta. Kun tehtaalla tiedetään tarkalleen mitä kaluste on “syönyt” on mahdollisen ongelman korjaaminenkin todennäköisesti huomattavasti nopeampaa.  

Tehdaskierrokselta. Vas. Maria Kuula (Laurea), Jonna Mäkelä (Laurea), Tiina Lehtosaari (Laurea), Juho Lehesvaara (Artome) ja Toni Parikka (Artome)

Artomella katse on pitkälle tulevaisuuteen ja tuotteita sekä toimintaa pyritäänkin jatkuvasti kehittämään eteenpäin. Tulevaisuusajattelu näkyy myös nykyisissä tuotteissa. Markkinoilla on ollut jo pitkään erilaisia AV-kärry ratkaisuja, mutta varsinaista Artomen kaltaista audio-visuaaliseksi kokonaisuudeksi rakennettua kalustetta ei vastaavaa mistään maailman markkinasta vielä löydy. Tämä on tuonut myös omat haasteensa. Konseptin ollessa verrattain uusi, voi sen hahmottaminen ja ymmärtäminen olla vielä hieman haastavaa. Tämän eteen Artomella tehdään kovasti töitä, ja me Kokemusten talolla olemme olleet matkassa mukana auttamassa ihmisiä oivaltamaan mihin kaikkeen liikuteltavat älykalusteet voivatkaan taipua.

Jäämme mielenkiinnolla odottamaan, miten Artomen tarina jatkuu.